Waarom een eiwitdieet?
Overgewicht door koolhydraten en niet door vet
Overgewicht is niet altijd een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen, maar van een hormonale disbalans. Vaak wordt alleen maar naar de calorieën in de voeding gekeken, dit is onjuist omdat de hormonale consequenties van calorieën uit koolhydraten wezenlijk anders zijn dan die uit vetten of eiwitten.Voor mensen met overgewicht die het risico lopen diabetes te ontwikkelen blijkt het zo te zijn dat wat wij gezonde voeding noemen bij hen niet zo’n goed resultaat geeft. Ze vallen vaak heel slecht af hebben een te hoge bloeddruk en het risico om hart –en vaatziekten te krijgen blijft heel sterk aanwezig. Wat kun je hier aan doen?
Ontlast je suikerstofwisseling
Mensen met overgewicht en diabetes type 2 hebben bijna allemaal een andere stofwisseling. Net zoals de ene persoon stijl haar en iemand anders weer krullen heeft, hebben we ook allemaal een andere verbranding. Bij het voorschrijven van een dieet wordt hier meestal geen rekening mee gehouden. Toch kennen artsen het wel onder de naam insulineresistentie. Als je insulineresistent bent, ook wel insulineongevoeligheid genoemd, reageer je heel anders op koolhydraten. Veel diëten zitten juist vol met koolhydraten. Voor mensen die een andere stofwisseling hebben zijn koolhydraten niet gezond, omdat bij hen de suikers veel sneller omgezet worden in vetten.Het gaat er dus niet om wat je eet gezond is of weinig vetten bevat, maar het gaat erom wat je lichaam doet met de voedingsstoffen die het binnenkrijgt en dat is voor iedereen anders. Bij het eiwitdieet gaan wordt de suikerstofwisseling ontlast en hierdoor wordt de vetstofwisseling in de vorm van vetverbranding gestimuleerd. Deze methode geeft heel snel resultaat. Gemiddeld vallen mensen tijdens stap 1 per maand 5 tot 10 kilo af. Ga naar desuccesstoriesom de ervaringen van mensen te lezen die het eiwitdieet volgden.
Waar halen we onze energie vandaan?
Om te begrijpen hoe het eiwitdieet precies werkt is het belangrijk om te weten hoe je lichaam werkt.Vergelijk je lichaam met een auto en het is eigenlijk snel duidelijk. Daar gooi je ook geen benzine in terwijl je een dieselmotor hebt. Dan gaat ie namelijk stuk. Toch gaan veel mensen niet op dezelfde manier met hun lichaam om en blijven gewoon suiker eten. Suiker is heel slecht voor je lichaam. Het eten van suiker is misschien wel de belangrijkste oorzaak van vetzucht, ook wel obesitas genoemd
Volgens Hoogleraar Frits Muskiet verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgen we overgewicht omdat onze genen uit de oertijd komen. Bekijk het filmpje en leer meer over wat je lichaam met teveel aan suikers doet.
Verwijzing naar filmpje You Tube: Bron Rijksuniversiteit Groningen
Wat gebeurt er met het lichaam als je geen koolhydraten eet
Tijdens het eiwitdieet eet je tijdens meest actieve fase en tevens de strengste geen koolhydraatrijke voeding.Zelf geen fruit, dit omdat hier natuurlijke fruitsuikers in zitten. Natuurlijk is dit een van de voedingstoffen die zo snel mogelijk weer wordt toegevoegd aan het dieet. Waarom je nu even helemaal geen koolhydraten mag? Het antwoord zit hem het verbrandingssysteem van ieder lichaam. Koolhydraten zijn een gemakkelijke energiebron van je lichaam, maar als ze niet aanwezig zijn spreekt het lichaam de reserve voorraad aan: je vet. Op deze wijze kun je 5-10 kilo afvallen per maand.
Tevens zijn eiwitten een bouwstof voor je spieren, waardoor je tijdens het dieet geen spiermassa zult verliezen. Dit is een volkomen natuurlijk proces en dus niet schadelijk voor je gezondheid.
Het eiwitdieet heeft dus een hele andere invalshoek dan vele reguliere dieetmethoden. Bij het eiwitdieet let je in plaats van alleen het minderen met vetten ook vooral op de koolhydraten. Als je alleen de vetiname verlaagt heb je namelijk toch nog steeds veel suikers in je voeding.