Antwoord op al je vragen over het eiwitdieet

Snel gewichtverliezen is dat verstandig?
Kom je daarna weer aan?
Waarom kritisch op koolhydraten?
Waarom maaltijden van het merk Hippro?
Moet ik mijn leven lang op deze manier blijven eten?

Ik ben een emotie-eter, wat kan ik daaraan veranderen?
Wat mag ik drinken tijdens het eiwitdieet?

Mag ik alcohol drinken?
Kun je door het eten van fruit aankomen en kan fruit het afvallen belemmeren?
Waarom het eiwitdieet in plaats van een ander dieet?
Waarom moet ik maaltijdvervanging gebruiken?
Waarom komen sommige mensen sneller in gewicht aan dan anderen?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snel gewichtverliezen is dat verstandig?

Met het eiwitdieet verlies je al snel zo’n 5-10 kg Een voordeel van zo’n groot gewichtsverlies is de gezondheidswinst die boekt door meer dan 10% van je overgewicht kwijt te raken. Bij een eiwitdieet eet je veel groenten en vul je je voeding aan met supplementen om zo voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen.

Terug naar de vragen.

Kom je daarna weer aan?

Uiteraard kan niemand ongestraft een pak koek leeg eten, zonder ook maar een onsje aan te komen. Je komt na een eiwitdieet niet sneller aan dan daarvoor, dit komt omdat ook tijdens je dieet je stofwisseling aan het werk blijft met het verbranden van vetten (dus geen last van het jojo-effect). Wel is het natuurlijk zo dat je –om je streefgewicht op lange termijn te behouden- je leefstijl zal moeten aanpakken. Het vinden van een juiste balans is niet gemakkelijk. Veranderingen kosten moeite en tijd, je kunt hierbij hulp vragen van een diëtist.

Terug naar de vragen.

Waarom kritisch op koolhydraten?

Het eten van suikers en koolhydraten zoals in brood, pasta en aardappelen zorgen ervoor dat na de maaltijd je bloedsuikerspiegel stijgt. Vervolgens zal de bloedsuiker spiegel weer dalen, wat zorgt voor een signaaltje in je hersenen: honger! Doordat de bloedsuiker spiegel met het weglaten van de koolhydraten in het dieet minder zal schommelen, zul je minder last hebben van honger aanvallen en je op den duur veel fitter voelen.

Terug naar de vragen.

Waarom maaltijden van het merk Hippro?

Met een Hippro eiwitmaaltijd krijg je een hoge concentratie eiwitten binnen. Ter vergelijking: een Hippro maaltijd levert twee keer zoveel eiwitten als één ons biefstuk. Daarnaast bevat de eiwitmaaltijd dan ook nog 4x minder calorieën. Het volgen van een eiwitdieet zonder daarvoor speciaal ontwikkelde eiwitmaaltijden wordt over het algemeen eentonig gevonden en past niet in onze eetgewoonten. Afslankkliniek Hippro heeft uitgebreide weekmenu’s ontwikkeld waardoor iedereen een goede start kan maken met het eiwitdieet. De producten, waaronder toast, pasta, aardappelpuree en snacks zorgen ervoor dat het in iedere leefstijl past en niet eentonig is.

Terug naar de vragen.

Moet ik mijn leven lang op deze manier blijven eten?

Je gebruikt de speciale eiwitmaaltijden alleen tijdens het afvallen. Om op gewicht te blijven worden de Regels Goede Voeding van het Voedingscentrum aanbevolen. Beweeg je weinig en verbrand je lichaam de suikers uit je voeding niet goed dan kan het voor jou raadzaam zijn om op de hoeveelheden koolhydraten te blijven letten. Neem geen suikerrijke tussendoortjes. Ga voor tips naar gewichtsbehoud.

Terug naar de vragen.

Ik ben een emotie-eter, wat kan ik daaraan veranderen?

Waarom eet je? Eet je uit verveling of omdat je een rotdag hebt gehad op je werk? Vraag je je weleens af of je eet omdat je maag knort of eet uit emotie?  Als je denkt dat je een emotie-eter bent is dit heel belangrijk om aan te pakken. Zul je niet dit probleem onder ogen willen zien dan zal geen enkel dieet bij jouw werken. Wat kun je zelf veranderen. Er zijn veel zelfhulp boeken geschreven over emotie-eten. Deze boeken kunnen je inzicht geven in jouw gedrag. Red je het niet alleen? Zoek dan professionele hulp. Vaak helpen al een aantal sessies om je beter met je gevoelens te leren omgaan. Psychologie Magazine heeft samen met psycholoog en eetgedrag expert Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit Nijmegen meer vragen en antwoorden over emotioneel eten en afvallen opgesteld.

Terug naar de vragen.

Wat mag ik drinken tijdens het eiwitdieet?

Om hier een duidelijk antwoord op te geven leggen we eerst uit waarom bepaalde dranken niet meer mogen tijdens een eiwitdieet. Sommige mensen drinken meer suiker dan ze eten. Dranken die suikers bevatten:

Wat mag je wel drinken?

Terug naar de vragen.

Mag ik alcohol drinken?

Alcohol (maximaal 2 glazen) is alleen incidenteel toegestaan. Geen bier, want hier zit naast alcohol ook een heleboel koolhydraten in. Geniet bij voorkeur van een glas rode wijn of champagne.
Wij adviseren om tijdens het eiwitdieet geheel van alcohol te onthouden. Alcohol verstoort de vetverbranding, waardoor afvallen  moeilijker wordt. Zelfs 1 glas per dag zal je vetverbranding al vertragen.

Terug naar de vragen.

Kun je door het eten van fruit aankomen en kan fruit het afvallen belemmeren?

Iedereen weet dat je door het eten van een appel niet in gewicht kunt aankomen, maar wist je dat in sommige gevallen het eten van fruit je gewichtsverlies kan belemmeren? Ook door het eten van een snee brood of een cracker kun je niet aankomen, maar ook deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je niet af valt. Hoe komt dat? Als je lichaam energie nodig heeft gaat het eerst alle snelle en langzame suikers omzetten voordat het zijn eigen vetmassa aanspreekt. Als het menselijk lichaam in staat was om dit proces om te keren dus eerst vetten te verbranden en daarna suikers dan zou niemand meer last hebben van overgewicht.

Terug naar de vragen.

Waarom het eiwitdieet in plaats van een ander dieet?

Wij beweren niet dat het eiwitdieet de enige effectieve methode is. Dat zou niet erg eerlijk zijn, omdat alle diëten als doel hebben dat je gewicht verliest.  Wat maakt het verschil? Het eiwitdieet is het enige dieet dat kritisch kijkt naar de rol van suiker en insuline bij overgewicht. Daarom is het eiwitdieet een methode die voor veel mensen een andere kijk op voeding geeft.

Terug naar de vragen.

Waarom moet ik maaltijdvervanging gebruiken?

Met de speciale eiwitmaaltijden krijg je de maximale hoeveelheid eiwitten binnen en een minimale hoeveelheid calorieën. 100 gram vlees bevat niet 100 gram eiwitten. Neem bijvoorbeeld 100 gram biefstuk. Dit bevat gemiddeld 17 gram eiwitten, maar het bevat ook water, bindweefsel en vet. Je lichaam is in staat om hiervan 70% op te nemen. Dus van de 17 gram eiwitten kan het lichaam maar 12 gram gebruiken.

Een eiwitmaaltijd heeft een veel betere biologische beschikbaarheid (= opname). Een eiwitzakje bevat bijvoorbeeld 18 gram eiwitten, bevat gemiddeld 100 kcal. Als je dezelfde hoeveelheid eiwitten uit vlees wilt halen moet je dus niet 100 gram maar minimaal 200 gram eten. Hiermee is je calorie inname 400 kcal. in plaats van de 100 kcal uit een eiwitzakje.

Terug naar de vragen.

Waarom komen sommige mensen sneller in gewicht aan dan anderen?

De oorzaak van overgewicht heeft natuurlijk te maken met een gebrek aan beweging. Maar ook met voeding. We eten vaak te veel snelle koolhydraten. Stel je eet drie blokjes chocolade.  Je insulineniveau schiet omhoog om die suiker weg te werken. Na enige tijd dalen de suikerspiegels zelfs tot onder het normale niveau. Daar krijgen je hersenen het knap benauwd van. Je kunt duizelig worden en je krijgt de behoefte om weer meer te eten. De alvleesklier zorgt voor de afgifte van insuline. Bij veel mensen is door de jaren heen de alvleesklier ontregelt. Hierdoor kom je sneller in gewicht aan. Bij het eiwitdieet ga je de alvleesklier ontlasten. Je krijgt nog maar heel weinig koolhydraten binnen. Je alvleesklier komt tot rust en je zult merken dat je hierdoor veel meer energie krijgt.

Terug naar de vragen.

Antwoorden op vragen die in het openbaar door lezers worden gesteld zijn nooit bedoeld als vervanging van een doktersbezoek en dienen uitsluitend als een mogelijke richting waarin de vraagsteller naar oplossingen kan zoeken.