Suikerverslaving
Met het eiwitdieet kun je snel en gemakkelijk je streefgewicht bereiken. Daarna is het van belang om je eetpatroon eens kritisch onder de loep te nemen. Vaak eten mensen teveel suikerrijke producten waardoor ze weer snel in gewicht kunnen aankomen.
Bestaat je voedingspatroon uit vruchtensappen, cruesli, ontbijtkoek, voorverpakte koek, gezoete yoghurtdranken, drop of chocolade? Dan kan deze voordurende suikerstroom in je bloed je op korte termijn humeurig en snel moe maken. Op lange termijn raakt je alvleesklier van deze suikershots ontregeld.
Je bent niet suikerverslaafd als je één chocolaatje per dag eet. Het gaat om het voortdurend zin hebben in zoet en het niet kunnen stoppen na één koek. Wil je echt iets voor je gezondheid doen kijk dan eens kritisch naar je voeding. Ga terug naar de basis en kies voor een pure voeding, dit is nog altijd groente, fruit, water, bonen, ei en ongebrande noten. Granen zijn ook belangrijk maar dan wel de versies die niet je suikerspiegel opjagen. Alle krokante ontbijtgranen en flakes bevatten veel suiker. Kies de echte ongesuikerde granenmuesli of havervlokken. Vind je deze variant echt niet lekker, probeer het dan eerst met elkaar te mengen. Zo verlaag je ook al weer je suikerinname.
Tip: Wie een week geen liga’s, sultana’s, ontbijtkoek, chips en snoep nuttigt, laat het daarna makkelijker staan: ‘afkicken van snelle suikers gaat vrij snel’.
Nog een paar tips:
Ontbijt
- Yoghurt of kwark met noten en een halve appel en wat havervlokken toevoegen. Varieer dit door verschillende soorten noten te gebruiken. Ook de appel kan vervangen worden door ander fruit van het seizoen.
- Roergebakken eieren aangevuld met champignons, verse kruiden en tomaat
Lunch
kies eens wat anders dan een boterham met kaas- Soep, met groente en zonder vermicelli. (Geen soep die gebonden is met meel.)
- Salade, naast de gewone kropsla kun je hierbij ook gebruiken (een mix van): rucola, veldsla, tomaten, komkommer, paprika, alfalfa, waterkers, tuinkers, geraspte wortel, fijn gesneden chinese kool, rode of witte kool. Combineer dit met vis, kip, blokjes kaas, fèta of noten.