Herken je hongers
Augustus 2010 - Je bent gestart met het Hippro-dieet, je boekt ontzettend veel vooruitgang en de kilo’s vliegen eraf. Ineens merk je dat je toch af en toe gaat smokkelen en het afvallen dan minder gaat. Je voelt je schuldig en een slappeling. Weet wel dat je niet de enige bent! Vele mensen hebben moeite met het volledig volhouden van een dieet. Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat jij bij bepaalde gebeurtenissen toch weer heel erg gaat verlangen naar de koekjes.
Probeer inzicht te krijgen waarom je eet buiten de dieetmaaltijden om.
Is dit omdat je echt last heb van een hongergevoel om eet je juist meer bij bepaalde gebeurtenissen? Door hier inzicht in te krijgen kun je verschillende soorten honger leren onderscheiden.
Neem voor je iets gaat eten een korte pauze en vraag jezelf af waar de behoefte aan eten vandaan komt.
Dit kan zijn:
Maag/Lichaamshonger
Je voelt je maag knorren. Je kunt je maag op lange termijn laten wennen aan meerdere kleine volumes dan aan grote volumes in één keer. Dit zal ervoor zorgen dat je minder maag honger hebt. Echter het kan ook zo zijn dat je een te lage bloedsuikerspiegel hebt, omdat je te lang niets hebt gegeten. Je hebt dan bijvoorbeeld last van een ‘slap’ gevoel Negeer het hongergevoel dan niet maar probeer te kiezen voor een gezond tussendoortje zoals paprika of tomaat of neem een extra eiwitrijke snack.
Oog/Neushonger
Ooghonger krijg je door eten te zien. Je ziet anderen eten in een reclame of in een restaurant of je loopt door een supermarkt. Neushonger ontstaat door het ruiken van eten, je loopt door een drukke winkelstraat en word verleid van de geur van de bakker of de snackbar.
Hoofdhonger
Deze honger wordt opgewekt door je eigen gewoontes. Zo eet je bijvoorbeeld altijd om 12.00 je lunch. Je gaat dan automatisch eten zonder je af te vragen of je op dat moment wel echt honger hebt. Ook kun je de gewoonte hebben om bij het tv kijken altijd iets weg te knabbelen.
Harthonger
Eten als afleiding of troost. Met eten probeer je de behoefte aan liefde, aandacht of vervulling in je leven in te vullen.
Als je je eigen soorten hongers in kaart kun brengen, zul je zien dat je veel automatische patronen hebt waarbij je de gewoonte hebt een behoefte in te vullen met eten. Vaak kun je deze behoefte ook op een andere manier invullen. Alleen dit kost wel tijd en doorzettingsvermogen.
Je kunt je nu ook nog opgeven voor de cursus Afvallen is meer dan minder eten. Tijdens vier bijeenkomsten zal emotie-eten centraal staan. Ook krijg je inzicht op welke manier eten nu een invulling geeft aan jouw leven zoals bijvoorbeeld bij troost of stress. Je leert in deze situatie hoe je hier op een effectievere wijze mee om kunt gaan, zowel in uw eetgedrag als in andere aspecten in uw dagelijks leven.