Eierkoek tijdens een dieet…. goed of slecht?

31 augustus 2009 - De eierkoek is razend populair onder afvallers. Maar ook ontbijtkoek en krentenkoek komt de diëtiste standaard tegen bij navraag naar de huidige eetgewoonten van haar cliënten. Men is in de veronderstelling met een eierkoek een verantwoord tussendoortje te nemen, maar hoe gezond is de eierkoek?

Is Nederland suikerverslaafd?

Waarom kies je voor een eierkoek? Het vetgehalte van deze koeken is voor een tussendoortje relatief laag. Helaas is vet niet het enige wat je dik maakt. Naar (verborgen) suikers wordt door de meeste mensen niet gekeken. Een eierkoek bevat omgerekend bijna 4 suikerklontjes. Suikers worden zeer snel omgezet tot energie. Je lichaam kan dit in rusttoestand niet zo snel verwerken en zal het dus opslaan als reserve-vet. Verder zijn de overige koolhydraten die in deze eierkoek zitten ook nutteloos en zitten er bijna geen vezels in.

Overgewicht door koolhydraten en niet door vet
Overgewicht is niet altijd een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen, maar van een hormonale disbalans. Uitgangspunt bij dit denken is dat iedere calorie hetzelfde is. Dit is onjuist omdat de hormonale consequenties van calorieën uit koolhydraten wezenlijk anders zijn dan die uit vetten of eiwitten.

Voor mensen met overgewicht die het risico lopen diabetes te ontwikkelen blijkt het zo te zijn dat wat wij gezonde voeding noemen bij hen niet zo goed resultaat geeft. Ze vallen vaak heel slecht af hebben een te hoge bloeddruk en het risico om hart– en vaatziekten te krijgen blijft heel sterk aanwezig.

Ontlast je suikerstofwisseling
De mensen met overgewicht en diabetes type 2 hebben bijna allemaal een andere stofwisseling. Net zoals de ene persoon stijl haar heeft en iemand anders weer krullen hebben we ook allemaal een andere verbranding. Bij het voorschrijven van een dieet wordt hier meestal geen rekening mee gehouden. Toch kennen artsen het wel onder de naam insulineresistentie. Als je insulineresistent bent, reageer je heel anders op koolhydraten. Veel diëten zitten juist vol met koolhydraten. Voor mensen die een andere stofwisseling hebben zijn koolhydraten niet gezond, omdat bij hen de suikers veel sneller omgezet worden in vetten.
Het gaat er dus niet om wat je eet gezond is of weinig vetten bevat, maar het gaat erom wat je lichaam doet met de voedingsstoffen die het binnenkrijgt en dat is voor iedereen anders.

Afslankkliniek Hippro werkt succesvol met het eiwitdieet, met het eiwitdieet is ook Erica Terpstra vele kilo’s afgevallen. Met het dieet wordt de suikerstofwisseling ontlast. Hierdoor wordt de vetstofwisseling in de vorm van vetverbranding gestimuleerd. De methode van Afslankkliniek Hippro heeft al vele mensen geholpen om af te vallen.

En wat moet je nu kiezen als je altijd suikerrijke koeken als tussendoortje nam? Kies voor producten die iets voor je lichaam doen en langzaam verteren. Afslankkliniek Hippro gaat samen met haar cliënten opzoek naar verantwoorde tussendoortjes die weinig tot geen suikers bevatten, veel vitaminen, vezels, mineralen en eiwitten. Bel voor meer informatie: 0228-724628 of ga naar www.hippro.nl