Zware vrouwen door crisis?

november 2009 - Dit jaar heeft geleid tot een record aantal ontslagen, wat zorgt voor veel teleurgestelde mensen. En voor degene die hun baan nog wel konden behouden: een verhoogde werkdruk. Dit alles brengt veel stress met zich mee, een emotie die kan zorgen voor overgewicht.

Emotie-eten
In stress situaties gaan vooral vrouwen emotie-eten. Ze grijpen naar suikerrijk voedsel zoals ijs en chocolade. Waarom? Bij dit eten komt er een stof in de hersenen vrij, endorfine. Die zorgt dat je vervelende gevoelens gedempt worden. Ook zorgt het voor een snelle energiekick. Deze producten zorgen er ook voor dat je gewicht aankomt, waardoor je nog gefrustreerder raakt, hierdoor ga je jezelf vervolgens weer troosten door te eten. Je komt in een vicieuze cirkel.

Vet-opslaan
Tijdens een stress situatie slaat het lichaam vet op, breekt spiermassa af, de stofwisseling vertraagt en de eetlust blijft toenemen. Dit zijn de ideale ingrediënten om veel gewicht aan te komen! Ook is er een duidelijk verband tussen stress en maagvet. Wanneer je last van stress hebt, maak je het stresshormoon cortisol aan, die ervoor zorgt dat je vet opslaat rond je middel.  

Voorkom gewichtstoename
Hoe overleef je de crisis zonder dat de kilo’s blijven groeien naarmate de economie blijft krimpen. Volgens HealthCoach en diëtiste Janneke Koeman, kiezen mensen vaak (onbewust) voor voeding waar veel te veel suikers in zitten. Deze suikers geven alleen maar een korte tijd een voldaan gevoel. Daarna zal je bloedsuiker spiegel snel dalen waardoor je hersenen een seintje geven om dit weer aan te vullen: Honger!
Het verliezen van je baan kan leiden tot eten uit verveling of emotie eten. Zoek afleiding en ga sporten. Door te sporten krijg je een voldaan gevoel en vergeet je even de stress.
Voor de mensen die hun baan nog hebben, is de kans groot dat de werkdruk flink is toegenomen. Er wordt veel bezuinigd op het aannemen van extra personeel, zodat de huidige werknemers extra worden belast. Deze extra druk kan ervoor zorgen dat de lunchpauze erbij inschiet en je kiest voor een snelle snack. Probeer toch je eigen lunchpakket met gezonde maaltijden mee te nemen en denk aan voldoende ontspanning zoals het nemen van een warm bad of iets anders te doen wat je doet relaxen. 

Janneke Koeman
Janneke Koeman is uniek met haar bedrijf HealthCoach. HealthCoach biedt cliënten online professioneel advies in combinatie met een internetweegschaal. Janneke heeft de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek voltooid en aangevuld met de post HBO opleiding Diabetes en de cursus Psychische Begeleiding bij Overgewicht. Na jaren ervaring op te hebben gedaan op het gebied van sportvoeding en diëtetiek is ze zich gaan specialiseren in het eiwitdieet bij Afslankkliniek Hippro.