Beweging

Bewegen is gezond. Het verhoogt de bloedtoevoer in de spieren en organen en versterkt het hart en de longen. En bij bewegen worden extra calorieën verbrand. Bewegen hoeft niet altijd direct zweten en afzien te zijn. Ook hoef je jezelf niet direct te dwingen naar die te hippe sportschool te gaan. Beweging inplannen kan namelijk al vrij gemakkelijk. Een wandeling, lopend boodschappen gaan doen of de fiets nemen in plaats van de auto is ook al extra bewegen. Ga maar eens na hoeveel extra beweging je op jaarbasis krijgt als je iedere dag 20 minuten extra wandelt. Door regelmatig te bewegen bouw je spieren op en verhoog je je stofwisseling. Dat heeft effect, ook op tijdstippen dat je niet beweegt. Spieren verbranden namelijk calorieën, ook in rust.

Begin rustig aan
Begin rustig aan ga dan dus ook niet als je niet gewend bent om te bewegen direct grote stukken hardlopen. Lekker doorwandelen kan ook, loop zo snel dat je voelt dat je hart sneller klopt. Je moet niet buiten adem raken. Eigenlijk moet je gewoon een gesprek kunnen blijven voeren. Waarom dus niet gezellig een uurtje bijkletsen met een vriend of vriendin terwijl je loopt.
Als je wilt beginnen met een sport, loop dan niet te hard van stapel. Dit geldt zeker als je een tijd geen sport meer hebt gedaan of als je veel overgewicht hebt.

Hoe plan je dit in?
Plan je extra beweging in. Allereerst in activiteiten die je door de week naast je werk en-of gezin kunt toevoegen. Daarnaast plan je extra activiteiten in die je in het weekend kunt gaan doen. Bedenk ook alternatieven voor slecht weer als je met name buiten activiteiten hebt gekozen.

En dan?
Verzin geen smoesjes! Probeer jezelf echt tot bovenstaande activiteiten te zetten.
Houd bij wat je aan beweging hebt gedaan. Vergelijk na een week of het nu al gemakkelijker gaat. Je zult zien dat je conditie al vrij snel verbetert.

Tips voor meer beweging: