Afvallen bij kinderwens

Juli 2010 - Eén op de vier vrouwen met overgewicht en onvervulde kinderwens wordt na afvallen alsnog zwanger zonder een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals IVF). Het Albert Schweitzer ziekenhuis kwam in juni met deze opvallende cijfers. http://www.asz.nl/nieuws/nieuws_pers/persberichten/2010/6/7954/
Hoe komt het dat vrouwen met overgewicht meer problemen hebben met het zwanger worden?  Vrouwen met overgewicht ovuleren minder vaak dan vrouwen met een gezond gewicht. Zij menstrueren onregelmatig. Minder ovuleren betekent dat er minder rijpe eicellen bevrucht kunnen worden. De kans dat er een bevruchting plaatsvindt, is bij vrouwen met overgewicht dus kleiner. Het onregelmatig menstrueren, maakt het ook lastiger uit te vinden wanneer de eisprong plaatsvindt.

Risico
Hormonen die nodig zijn voor voortplanting, hebben een voorkeur voor vetweefsel. Hoe meer vetweefsel, hoe minder hormonen de voortplantingsorganen krijgen. Dit kan ertoe leiden dat er bij zware vrouwen geen eisprong meer is. Bij tien à vijftien procent gewichtsverlies, komt die vaak vanzelf weer op gang. Voorts hebben zwaarlijvige vrouwen een verhoogd risico op miskramen en op aandoeningen zoals suikerziekte en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Aan het eind van de zwangerschap is er zelfs risico op overlijden van de baby.

Afvallen normaliseert de eisprong
Veel artsen adviseren vrouwen met overgewicht om af te vallen als zij een kinderwens hebben. Door het afvallen, kan de eisprong (al dan niet met behulp van medicijnen) genormaliseerd worden. Lukt het niet om af te vallen en lukt het niet om de eisprong te normaliseren, dan kan de arts een doorverwijzing naar het ziekenhuis doen om vruchtbaarheidsbehandelingen uit te laten voeren. Het overgewicht zorgt echter ook hier weer voor een verlaagde kans van slagen.

Hulp van diëtiste
Wil je zwanger worden en kamp je met overgewicht dan is het verstandig om af te vallen. Je kunt deskundige begeleiding en steun krijgen via een diëtiste. HealthCoach Janneke Koeman: “Ook ik heb in mijn praktijk cliënten met overgewicht en kinderwens behandelt die na afvallen alsnog zwanger werden. De vrouwen volgde het Hippro-dieet om een snelle start te maken. Het is natuurlijk niet alleen afvallen maar alles draait om gezond leven.  Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en neem je rust. En vergeet niet dat sporten en bewegen, niet roken en weinig tot niet drinken ook factoren zijn waar je zelf wat aan kunt doen.”